Turvallisuus

Jo vähällä maalaisjärjelläkin tajuaa, että Kaljakellunnassa piilee valtavat turvallisuusriskit. Yhdistelmänä alkoholi, sakea ja syvä joki, sekä tuhansia ihmisiä siellä kellumassa ilman pelastusliivejä muodostavat hengenvaarallisen yhtälön. Ihme kyllä, kaljakellunnassa ei ole vielä sattunut yhtäkään hukkumista, eikä yhtäkään onnettomuutta vuosien 1997-2010 välillä.. joten eiköhän pidetä nämä positiiviset tilastot myös osana perinnettä :)

Turvallisuusosiossa listaamme vinkkejä, joiden avulla kelluminen sujuu mukavammin ja turvallisemmin. Nämä vinkitkään eivät kuitenkaan takaa täydellistä turvallisuutta ja jokainen kelluja on liikenteessä omalla vastuulla.

1. Ota pelastusliivit mukaan

Vaikka erittäin harvoilla näkee Kaljakellunnassa pelastusliivejä päällä, olisi todella fiksua ottaa sellaiset mukaan. Kelluntaliivit pitävät sinut ainakin pinnalla, jos satut putoamaan veneestäsi. Halpoja Helly Hansen kelluntaliivejä saa täältä. 

2. Älä juo liikaa

Kuten mainittu, alkoholi ja syvä joki on hengenvaaraallinen yhdistelmä. Jätä viinat kotiin ja pysy bisselinjalla; äkkinäinen kova humalatila ei katoa muutamassa tunnissa ja päivä on pitkä. Kellunnan kestäessä jopa 8 tuntia, ehtii olutkin varmasti pärähtää jokaisella siinä ajassa joten kannattaa pitää huoli ettei tule juotua sitäkään liikaa.

3. Muista suojautua auringolta

Muista ottaa aurinkovoide ja hattu matkaan, sillä porottavassa auringossa palaa nopeasti ja auringonpistos iskee helposti.Avoimessa kumiveneessä kellumassa keskellä jokea olet muuten täysin suojatta auringolta. Halpaa aurinkovoidetta saa täältä. 

4. Ota vettä mukaan

Ota mukaan muutama iso vesipullo. Veden juominen välilla auttaa pitämään olon parempana ja välttämään nestehukkaa.

5. Syö tuhti aamupala ja ota evästä mukaan

Muista syödä kunnon aamiainen ja ota evästä mukaan. Kaljakellunnassa ei ole ruokakojuja tai mitään vastaavaa, joten parempi ottaa omat eväät mukaan. Joskus olen törmännyt kuitenkin lauttaan jossa myytiin makkaraa, mutta parempi välttää riski ja ottaa omat messiin. Nälkä iskee varmasti jossain vaiheessa!

6. Varo itserakennettujen lauttojen teräviä reunoja

Jos olet rakentamassa lauttaa, yritä tehdä reunoista pehmeät, jottet aiheuta vahinkoa muille kellujille ja heidän lautoille. Jos olet itse uimassa joessa tai kellumassa puhalletulla veneellä, vältä törmäämästä puulauttaan jossa on terävät kulmat tai törröttävia nauloja esillä.

7. Auta kavereita ja tuntemattomia!

Pidä kavereistasi huolta, ja auta tuntemattomia hädässä! Kuten sanottu, Kaljakellunnassa ei ole vielä tapahtunut yhtäkään hukkumista, joten auta pitämään onnettomuudet minimissä katsomalla kavereittesi perään sekä tuntemattomien jotka näyttävät olevan hädässä.