Kaljakellunta on uusimaalainen avoin kesätapahtuma, jossa satunnainen määrä osallistujia kelluu kaikenlaisilla kelluvilla välineillä olutta litkien pitkin Keravanjokea tai Vantaajokea. Kaljakellunnalla ei ole virallista järjestäjää, mutta tapahtuman suosio on kasvanut eksponentiaalisesti vuosien varrella. Viime vuosina iloisia osallistujia on ollut jo useita tuhansia, sekä suosio on kasvanut myös turistien keskuudessa.
Kaljakelluntaa on kritisoitu paljon sen aiheuttaman sotkun takia, jonka siivoamisesta on viimevuosina koitunut Helsingin ja Vantaan kunnille valtava lasku vuosittain. Kaljakelluntaa on kuitenkin käytännössä mahdoton kieltää, sillä järjestämätön julkinen kokoontuminen on täysin laillista. Möskään pääsyä jokeen ei voida evätä, sillä Suomessa vallitsee jokamiehenoikeus.
Missä, milloin?
Koska Kaljakellunnalla ei ole virallista järjestäjää, ei sillä myöskään ole virallista ajankohtaa eikä kelluntareittiä. Perinteisesti kellunta on pidetty joko heinäkuun viimeisenä tai elokuun ensimmäisenä viikonloppuna ja veneet on laskettu vesille ennen puoltapäivää. Reitti ja ajankohta vaihtelevat vuosittain ja määräytyvät sosiaalisten medioiden kautta, kunnes molemmista löytyy yksimielisyys.
Päivämäärään vaikuttavat ulkoiset tekijät, kuten musiikkifestivaalit, jotka sattuvat samoille päiville. Kelluntareittiä on yleensä vaihdettu kahden eri reitin välillä vuorovuosittain. Kaljakellunnan suosion kasvaessa on sitä ruettu järjestämään myös muissa kaupungeissa, kuten Oulussa, Jyväskylässä sekä Savonlinnassa. Lisää infoa näistä tapahtumista tulossa mahdollisesti myöhemmin.
Perinteiset kelluntareitit:
Kelluntareitti vaihtelee vuosittain, mutta yleensä se on alkanut joko Vantaan Tikkurilasta tiedekeskus Heurekan takaa tai Vantaan Tammistosta. Perinteisesti reittejä on vaihdeltu vuorovuosittain.
Lähtö Heurekalta – Google Mapsissa löytyy täältä.
Lähtö Tammistosta – Reitti Google Mapsissa löytyy täältä.
Historia
Kaljakellunta on järjestetty vuosittain jo vuodesta 1997 asti, jolloin se sai alkunsa Vantaan Rekolasta. Ensimmäisenä lähtöpaikkana toimi yhtyeiden harjoitustilana toiminut Vokula-kämppä ja osallistujia oli alle 10. Seuraavana vuonna osallistujia olikin jo parikymmentä, jonka jälkeen kävijöiden määrä on kasvanut exponentiaalisesti.
Kaljakellunnalla toimi tiedotuskanavana oma nettisivu vuodesta 2000 vuoteen 2010 asti. Sivuston ylläpitäjä päätti luopua sivuista vuonna 2005, jolloin uudet ylläpitäjät ottivat sivut vastuulleen. Ylläpitäjät haastettiin oikeuteen vuonna 2009, jonka seurauksena koko sivusto hiipui pois ja tiedotus siirtyi Facebookkiin.
Kaljakellunnan historia:
(1997-2004 tiedot ovat lunki.fi blogista, itse ensimmäisen Kaljakellunnan perustajalta)
1997: Suomen ensimmäinen Kaljakellunta
Tapahtumalle annettii nimi “Keravanjoen Kaljakellunta”. Ideana oli kellua niin pitkälle, kuin joki päivän aikana veisi. Lopullisena tavoitteena oli mahtipontisesti “kellua mereen asti”. Kellunta -sana tosin osoittautui hieman harhaanjohtavaksi sillä joki ei kovinkaan monessa kohdassa virtaa niin paljoa, että siinä voisi liikkua pelkästään kellumalla. Melat olivat siis pakollinen varuste.
Ensimmäinen kellunta alkoi Vokula-talolta, Rekolan ja Päiväkummun välisen sillan (Laurintie) pohjoispuolelta. Heti alussa vastaan tuli koski tuon sillan kohdalla ja se piti ohittaa kävellen.
Kellunta päättyi lähelle Tikkurilaa. Vain pari kaveria pääsi Vernissa-talolle asti muiden jäädessä mattolaitureille Ohratielle. Ensimmäisen vuoden kelluntaan osallistua noin arviolta noin seitsemän henkilöä.
1998
Älytön päähänpisto oli osoittautunut niin hauskaksi, että se oli aivan perustajien pakko ottaa uusiksi! Startti oli tuttuun tapaan Vokula-bileitten jälkeisenä aamuna. Vuoden 1998 kelluntaan osallistui suunnilleen kaksinkertainen määrä osallistujia eli n. 15 tai ainakin yli 10. Starttipaikaksi valittiin Laurintien sillan eteläpuoli, jolloin vältettiin alkutaipaleen koski. Päätöspaikka oli Vernissa-talo, jonne tällä kertaa taisikin päästä huomattavasti isompi määrä kellujia.
Toisen onnistuneen kaljakellunnan jälkeen oli entistä selvempää, että tästä tulisi jokavuotinen perinne. Perustajan muistikuvat näistä ensimmäisistä vuosista ovat hieman hataria, mutta hän muistaa, että jompi kumpi kahdesta ensimmäisestä kellunasta oli todella sateinen ja kylmä. Se ei kuitenkaan estänyt hauskanpitoa vaan päinvastoin antoi oman extreme-lisänsä muutenkin hulluun tempaukseen.
1999
Vuosi 1999 on ensimmäinen, josta perustajalla on tallessa valokuvamateriaalia.
Kolmanteen kaljakelluntaan osallistui taas n. kaksinkertainen määrä edelliseen vuoteen verattuna eli pari-kolmekymmentä. Starttipaikaksi valittiin Heurekan ranta Tikkurilassa. Reitti-idea alkoi muokkautua sellaiseksi, että joka vuosi kellunta alkaisi siitä mihin se edellisenä vuonna oli päättynyt. Lopullisena tavoitteena oli edelleen päästä merelle asti. Vuoden 1999 kellunta päättyi Suutarilan tienoille (nurmialue siinä joen itäpuolella).
2000
Vuonna 2000 perustettiin kaljakellunta.com nettisivu. Sivu oli naurettavan simppeli. Siinä oli vain yksi tai kaksi kuvaa vuoden 1999 kellunnasta ja lyhyt selostus tästä hassusta tempauksesta. Se kuitenkin riitti puskaradion kasvattamiseen perustajan oman kaveriporukan ulkopuolelle.
Neljännen kaljakellunnan reitti oli erilainen kuin koskaan ennen tai sen jälkeen. Startti tehtiin Kehä 3:n Kesoililta Huoltoasemalla oli helppo täyttää veneet paineilmalla. Reitti päättyi Tapaninvainiolle eli kyseessä taisi olla koko kelluntahistorian lyhyin reitti.
2001
Viides kaljakellunta oli ensimmäinen, jolloin rikottiin medianäkyvyyden raja. Iltasanomat teki tuolloin jutun Kaljakellunnasta, johon osallistui jo useita kymmeniä ihmisiä. Startti tapahtui Keravanjoen ja Vantaanjoen risteyksestä ja päättyi Pikkukoskelle. Tässä vaiheessa kävi myös selväksi, että pidemmälle ei jokea pitkin pystyisi kulkemaan, koska Pikkukosken jälkeen edessä oli vaarallisia kivikoita ja koskia.
2002
Vuonna 2002 tehtiin poikkeuksellinen päätös. Koska Pikkukoski oli osoittautunut kaikkien kelluntojen lopulliseksi päätöspaikaksi, päätettiin peruuttaa taaksepäin ja siirtää reitti kokonaan Vantaanjoelle. Starttipaikaksi valittiin Kuninkaantie Vantaankoskella. Reitti osoittautui kuitenkin kelluntaa ajatellen huonoksi sillä joki oli koko reitin todella leveä ja suora. Niinpä 2002 kaljakellunta jäi ainoaksi vuodeksi, jolloin kyseistä reittiä kelluttiin.
Tähän kuudenteen kelluntaan osallistui viitisenkymmentä henkilöä / venekuntaa. Joen vartta kulki myös yksi porukka jeepillä roskia keräten. Kuvia tästä vuodesta on jo aika paljon. Tämä oli myös ensimmäinen vuosi, jolloin tapahtumaan osallistui melkoisen paljon ihmisiä, joita perinteen alullepanijat emme edes tunteneet.
2003
Vuonna 2003 liikkeelle päätettiin lähteä perinteen alkuperäisistä maisemista. Startti päätettiin kuitenkin siirtää Laurintieltä Koivukylän ja Päiväkummun väliselle “valkoiselle sillalle”, koska siellä oli paremmin tilaa isolle osallistujamäärälle.
Tämä oli ensimmäinen vuosi, kun kaljakellunnasta tehtiin video. Videon tekivät lakkautetun Moon TV:n entiset työntekijät. Video saatiin myös editoitua valmiiksi, mutta sitä ei koskaan julkaistu missään muualla kuin koulutyönä tekemälläni Kaljakellunta CD-ROMilla. Rompulla oli videon lisäksi valokuvia, tapahtuman historiikki ja turvallisuusvinkkejä.
Tapahtumassa oli kymmeniä jos ei jopa yli sata osallistujaa, Päätöspaikkana toimi perinteisesti Vernissa-talo.
2004
Kahdeksas Kaljakellunta starttasi taas Heurekan rannasta. Päätöspaikka oli Kirkonkylänkoskella. Itselläni ei ole kovinkaan paljoa muistikuvia tästä vuodesta. Sitä samaahan se kuitenkin aina on ollut eli varmaan kivaa oli :)
2005
Kellunta järjestettiin Lauantaina 23.7.2005 ja kävijöitä oli jo yli sata. Roskaus oli jo lisääntyny hallitsemattomaksi, joten jätehuoltoa yritettiin järjestää talkoovoimin. Kaljakellunta.com- nettisivut ylläpitäjät sanoivat itsensä irti, mutta ylläpitoa jatkettiin vapaaehtoisvoimin.
2006
Lauantaina 29.7.2006 Kaljakellunta alkoi Vantaan Tikkurilasta Heurekan takapuolelta, ja päättyi Siltamäen padolle Helsingin puollella.
2007
Kaljakellunta järjestetiin Lauantaina 28.7.2007, jolloin osallistujia oli jo vajaa 400. Reitti alkoi Vantaajoen ja Keravajoen haarasta ja jatkui kohti Pikkukoskea. Roskaaminen oli jälleen suuri puheenaihe..
2008
2.8.2008 järjestetyn kellunnan osallistujamäärästä ei ole tarkkaa arviota, mutta Facebook tapahtumaan oli ilmoittautunut yli 1200 henkeä. Kelluntareitti alkoi Koivykylän Peijaksentieltä, josta se jatkui Tikkurilan Versnissalle. Vantaan poliisi ja Keski-Uudenmaan pelastuslaitos painostivat ihmisiä perumaan tapahtuman ja Kaljakellunnan nettisivu poistettiin, mutta se ei kellujia hidastanut vaan kellunta järjestettiin entistä suuremmalla porukalla. Paikalla oli muutamia poliiseja valvomassa tapahtumaa..
2009
Tapahtuma pidettiin 1.8.2009 ja lähtöpaikkana oli jo entuudestaan tuttu Heurekan edusta. Facebook ryhmä poistettiin jälleen viranomaisten toimesta, mutta kellujia osallistui silti valtava määrä ja järjestyshäiriöiltä sekä pelastustehtäviltä vältyttiin.
Vantaan käräjäoikeudessa alkoi oikeudenkäynti, jossa Kaljakellunta.com nettisivun ylläpitäjiä syytettiin kokoontumisrikkomuksesta, koska tapahtuman päivämäärä päätettiin syyttäjän mukaan heidän sivuillaan. Syytteet kuitenkin hylättiin, sillä miehet eivät millään tavalla valmistelleet tapahtumaa, vaan ainoastaan jakoivat tietoa eteenpäin. http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/kaljakellunta_keravanjoella_43739.html#media=43746
2010
7.8.2010 kellunta lähti liikkeelle Vantaan Tammistosta, ja kellunnassa oli poliisin arvion mukaan jo yli 2000 venekuntaa. Roskaaminen oli ongelmana kuten aikaisemmin ja siivous, joka kesti kaksi päivää, maksoi Helsingin kaupungille noin 25 000 euroa. Iltalehden artikkeli tapahtumasta: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010080712156715_uu.shtml
2011
Kaljakellunta järjestettiin 30.7.2011 ja lähtöpaikkana toimi jälleen perinteinen Heurekan edusta. Osallistujia oli Poliisin arvion mukaan jo valtavat 5000, mutta kellunta sujui silti hyvin rauhallisesti. Vaikka tapahtumaan osallistui myös vapaaehtoinen siivouspartio, oli siivous lasku silti entistä suurempi: Helsingin ja Vantaan kaupungeille kerty yli 40 000 euron lasku. Iltasanomien artikkeli tapahtumasta: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288404555604.html
2012
Kellunta pidettiin 28.7.2012 ja osallistujia oli jälleen tuhansia. Siivoukseen osallistui vapaaehtoinen siivouspartio, joka kuitenkin luovutti “sotkun ollessa aivan järjetön”. Ylen artikkeli tapahtumasta: http://yle.fi/uutiset/kaljakellunta_houkutteli_tuhansia_kellumaan/6234055
2013
Kellunta järjestettiin 3.8.2013 ja osallistujia oli taas tuhansia. Onnettomuuksia ei sattunut, mutta muutamia päityneitä toimitettiin putkaan Poliisin toimesta. Keski-Uudenmaan pelastuslaitos varautui tapahtumaan etukäteen puhdistamalla jokea pohjalla olevasta romusta, jotta onnettomuuksilta vältyttäisiin. Pohjasta löyty muunmuassa kymmeniä polkupyöriä, moottoripyörä sekä ostoskärryjä. Kellunta sujui Iltalehden mukaan rauhallisesti: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013080317326503_uu.shtml
2014
Kellunta pidettiin 2.8.2014 ja reitti lähti liikkeelle Vantaan Tammistosta kohti Pikkukosken uimarantaa Helsingin puolella. Poliisin mukaan osallistujia oli ennätysmäärä, mutta palolaitoksen mukaan osallistujia oli noin 3000-4000. Roskaaminen oli jälleen suuri ongelma ja joki jäi Ylen mukaan “törkykuntoon” juhlijoiden jäljiltä: http://yle.fi/uutiset/kaljakellunta_jatti_vantaanjoen_torkykuntoon_-_katso_kuvat/7390257
2015
Tämän vuoden Kellunta lähti Heurekalta ja tapahtui 1.8.2015. Kellunta oli siistimpi kuin aikaisempina vuosina: https://yle.fi/uutiset/3-8198917
2016
Kellunta lähti perinteen mukaan jälleen Tammistosta ja siihen osallistui tuhansia Heinäkuun viimeisenä lauantaina, 30.07.2016: https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2016073021979509
2017
Kaljakellunta lähti Heurekalta ja järjestettiin Lauantaina 05.08.2017. Siisteys on parantunut vuosien varrella, mutta siivouslasku oli silti suuri: https://yle.fi/uutiset/3-9756142
2018
Tämän vuoden kellunta lähti Tammistosta ja pidettiin 28.07.2018: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/video-porottava-aurinko-lammitti-janojuomat-legendaarinen-kaljakellunta-veti-taas-vakea/7010370